Araştırma Makalesi | Açık Erişim
Akdeniz Eğitim Araştırmaları Dergisi 2025, Clt. 19(51) 67-91
ss. 67 - 91
Yayın Tarihi: Mart 30, 2025 | Görüntüleme Sayısı: 16/8 | İndirilme Sayısı: 17/8
Özet
Dil öğretimi dinleme, konuşma, okuma ve yazma becerilerinin geliştirilmesi esasına dayanır. Yazma ve konuşma becerileri dil öğretiminde gerçekleştirilen öğrenme aktivitelerinin çıktılarını ortaya koymaktadır. Yazılı üretim becerisi öğrencilerin günlük hayattaki farklı ihtiyaçlarını karşılamak için önem arz etmektedir. Dil öğrenicilerinin mesaj yazmak, sosyal medyada yazılı iletişim kurmak, not tutmak, özet çıkarmak, dilekçe yazmak form doldurmak, e-posta yazmak gibi pek çok ihtiyacının karşılanmasında yazma becerisi önemli bir rol oynamaktadır. Bu sebeple yazma becerisinin geliştirilmesinde kullanılan pek çok yaklaşım bulunmaktadır. Bu yaklaşımlardan biri olan Kuantum Öğrenme Modeline bağlı olarak geliştirilen Kuantum Yazma Tekniği, yenilikçi bir teknik olarak karşımıza çıkmaktadır. Çalışmanın amacı, Kuantum Yazma Tekniğinin, yabancılara Türkçe öğretiminde B1 düzeyindeki öğrencilerin yazmaya yönelik başarıları üzerindeki etkisini belirlemektir. Bu çalışmada Türkçenin yabancı dil olarak öğretiminde yazma becerisinin geliştirilmesinde kullanılabilecek Kuantum Yazma Tekniğinin yazma becerisi üzerindeki etkisi incelenmiştir. Çalışma, ön test ve son test kontrol gruplu yarı deneysel tasarım yöntemiyle gerçekleştirilmiştir. Deney grubu 14 öğrenciden, kontrol grubu ise 15 öğrenciden oluşmaktadır. Deney grubunda Kuantum Yazma Tekniği uygulanırken, kontrol grubunda geleneksel (klasik) yazma tekniği kullanılmıştır. Araştırma, Karabük Üniversitesi Türkçe Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezinde (TÖMER) altı hafta boyunca yürütülmüş ve yabancı öğrencilerin Türkçe yazma becerilerinin gelişimi izlenmiştir. Analitik puanlama anahtarı olarak yabancılara Türkçe öğretimi için geliştirilen, dereceli puanlama anahtarı kullanılmıştır. Elde edilen veriler Mann-Whitney U testi ile analiz edilmiştir. Araştırmanın sonunda, Kuantum Yazma Tekniği uygulanan deney grubundaki öğrencilerin yazma becerisindeki başarılarında anlamlı farklılık bir tespit edilmiş, bu yöntemin yabancılara Türkçe öğretiminde etkili bir araç olabileceği sonucuna ulaşılmıştır.
Anaktar kelimeler: Yabancı dil olarak Türkçe öğretimi, Yazma becerisi, Kuantum yazma tekniği, Kuantum öğrenme yaklaşımı
APA 7th edition
OZCAN, S.K., & Cevik, A. (2025). Yabancılara Türkçe Öğretiminde Kuantum Yazma Tekniğinin Yazma Becerisi Üzerindeki Etkisi. Akdeniz Eğitim Araştırmaları Dergisi, 19(51), 67-91.
Harvard
OZCAN, S. and Cevik, A. (2025). Yabancılara Türkçe Öğretiminde Kuantum Yazma Tekniğinin Yazma Becerisi Üzerindeki Etkisi. Akdeniz Eğitim Araştırmaları Dergisi, 19(51), pp. 67-91.
Chicago 16th edition
OZCAN, Sezen KAPLAN and Arzu Cevik (2025). "Yabancılara Türkçe Öğretiminde Kuantum Yazma Tekniğinin Yazma Becerisi Üzerindeki Etkisi". Akdeniz Eğitim Araştırmaları Dergisi 19 (51):67-91.
Adnyana, A., Sutarma, G., & Mandia, N. (2015). Pengembangan model dan perangkat pembelajaran menulis kreatif berbasis metode quantum writing. Jurnal Pendidikan Indonesia.
Açık, F. (2008). Türkiye’de yabancılara Türkçe öğretilirken karşılaşılan sorunlar ve çözüm önerileri. Uluslararası Türkçe Eğitimi ve Öğretimi Sempozyumu, 27-28.
Akpınar, B., & Aydın, K. (2009). Kuantum paradigmasının eğitim programlarına yansıması. Milli Eğitim Dergisi, (182), 300-311.
Altın, M. (2018). Kuantum öğrenme modelinin ortaokul öğrencilerinin yabancı dil konuşma becerisi, konuşma kaygısı ve öz-yeterlik algısı üzerindeki etkisi (Doktora tezi). Aydın Adnan Menderes Üniversitesi. Aydın.
Arı, E. ve Alaca, Ö. (2015). Kuantum öğrenme modelinin, fen bilimleri dersinde başarı, tutum, kalıcılık üzerine etkileri ve öğrenciler tarafından değerlendirilmesi. Asya Öğretim Dergisi (Asian Journal of Instruction), 3(1), 30-49.
Ay, Y. (2010). Kuantum Öğrenme Modeline Dayalı Fen ve Teknoloji Eğitiminin İlköğretim Öğrencilerinin Akademik Başarı, Derse Yönelik Tutum ve Kendi Kendine Öğrenme Becerileri Üzerine Etkisi, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Eskişehir.
Aydın, E. (2018). Kuantum yazma tekniğinin ilköğretim 7. sınıf öğrencilerinin yazma becerileri ve yazmaya yönelik tutumları üzerindeki etkisi. (Yüksek lisans tezi). Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi. Ağrı.
Ayvaz, A. (2007). Kuantum Öğrenme, Eğitimde Yeni Yönelimler, Pagem A Yayınları, Ankara.
Avrupa Konseyi. (2020). Diller için Avrupa Ortak Başvuru Metni: Tamamlayıcı Cilt.
Bölükbaş, F. (2011). Arap öğrencilerin Türkçe yazılı anlatım becerilerinin değerlendirilmesi. Turkish Studies, 6(3), 1357-1367.
Büyüköztürk, Ş., Kılıç, E., Karadeniz, Ş., Akgün, Ö. ve Demirel, F. (2024). Bilimsel araştırma yöntemleri. Pegem Akademi.
Can, A. (2018). SPSS ile Bilimsel Araştırma Sürecinde Nicel Veri Analizi. Pegem Akademi.
Çakır, C. (2013). İköğretim 8. sınıf düzeyinde “Maddenin Yapısı ve Özellikleri” Ünitesinin Kuantum Öğrenme Modeline Dayalı Olarak Öğretimi, Balıkesir Üniversitesi, Yüksek Lisans Tezi.
Çakmak, O. (2010). Eğitimde yeni bir yaklaşım: Kuantum öğrenme. Uluslararası Eğitim Felsefesi Kongresi, 145-152.
Çelik, H. (2021). Ortaokul Türkçe dersinde kuantum öğrenme yaklaşımının uygulanması üzerine bir eylem araştırması (Doktora tezi). Necmettin Erbakan Üniversitesi. Konya.
Çiftcibaşı, F. (2021). Fen eğitiminde Kuantum öğrenme modeli ve etkililiği: Güneş sistemi ve tutulmalar. (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Amasya Üniversitesi.Amasya.
DePorter, B., & Hernacki, M. (1992). Quantum learning: Unleashing the genius in you. Dell Publishing Group.
Demir, S. (2006). Kuantum Öğrenme Modelinin Ortaöğretim Düzeyinde Öğrenci Başarısına Etkisi (Gaziantep Örneği), Gazi Antep Üniversitesi, Doktora Tezi.
Demirel, Ö. (2012). Yabancı dil öğretimi: Dil pasaportu, dil biyografisi, dil dosyası. Pegem Akademi.
Demir, S. Ve Gedikoğlu, T. (2007). Kuantum öğrenme modelinin ortaöğretim öğrencileri üzerindeki etkisi. Doğu Anadolu Bölgesi Araştırmaları Dergisi, 5(2), 1-9.
Doğan, C. (2012). Sistematik yabancı dil öğretim yaklaşımı ve yöntemleri. Ensar Neşriyat.
Hamaratlı, E. (2015). Yabancılara Türkçe öğretiminde kelime ağı oluşturma yönteminin öğrencilerin yazma becerisi ve motivasyonuna etkisi (Mısır örneği), (Yüksek lisans tezi). Bülent Ecevit Üniversitesi, Zonguldak.
Hanbay, O. (2009). Kuantum öğrenme temelli öğreterek öğrenme yönteminin ikinci yabancı dil olarak Almancanın öğrenilmesine etkisi. Dicle Üniversitesi Ziya Gökalp Eğitim Fakültesi Dergisi, 1(12), 17-27.
Hengirmen, M. (2006). Yabancı dil öğretim yöntemleri ve TÖMER yöntemi. Engin Yayınevi.
Kahveci, N. (2022). Yabancı dil olarak Türkçe eğitiminde yazma becerisini değerlendirmeye yönelik dereceli puanlama anahtarı geliştirme çalışması (Yüksek Lisans Tezi). Bartın Üniversitesi. Bartın.
Kanadlı, S., Ünal, K. ve Karakuş, F. (2015). Kuantum öğrenme modelinin akademik başarıya etkisi: Bir meta analiz çalışması. Mustafa Kemal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 12(32), 136-157.
Kara, M. (2010). Gazi Üniversitesi TÖMER öğrencilerinin Türkçe öğrenirken karşılaştıkları sorunlar ve bunların çözümüne yönelik öneriler. Türk Eğitim Bilimleri Dergisi, 8(3), 661-696.
Karababa, Z. C. (2009). Yabancı dil olarak Türkçenin öğretimi ve karşılaşılan sorunlar. Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dergisi, 42(2), 265-277.
Karatay, H. (2020). Türkçenin Yabancı Dil Olarak Öğretimi El Kitabı. Pegem Akademi.
Köse, D. (2004). Yabancı dil öğretiminde ortak ölçütler ve TÖMER. Dil Dergisi, 125, 24-34.
Ungan, S. (2007). Yazma becerisinin geliştirilmesi ve önemi. Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 2(23), 461-472.
Usanmaz, E., Alci, B. ve Çeliköz, N. (2017). Kuantum öğrenme yaklaşımının İngilizce kelime öğrenme üzerine etkileri. Türkiye Eğitim Dergisi, 2(2), 95-107.
Yilgen, A., Baykara, O., ve Arı, Ü. (2012). Kuantum öğrenme modelinin öğrencilerin fen bilimleri dersine yönelik tutumlarına ve kendi kendine öğrenme becerilerine etkisi. X. Ulusal Fen Bilimleri ve Matematik Eğitimi Kongresi, 27-30.
Zengin, M., ve Aygün, E. (1990). Kuantum fiziği. Ankara Üniversitesi, Fen Fakültesi Yayınları.